fira gastronòmica des de 2015

L’Ajuntament del Mareny de Barraquetes va crear la seua Fira Gastronòmica l’any 2015. Des d’aleshores, ha vingut organitzant huit edicions, veient-se interrompuda la seua periodicitat a causa de la pandèmia del coronavirus.

Després del gran èxit aconseguit l’any 2023, enguany tornem a organitzar una fira amb una multiplicitat d’activitats (venda de productes locals, degustacions de tapes, activitats infantils, concerts i concursos).

La fira no sols ajuda als bars i restaurants de la zona, sinó que contribueix a potenciar l’activitat econòmica dels forns, les carnisseries i altres comerços de la població.

UNA CUINA ENTRE DOS AIGÜES

La cuina del Mareny està fortament arrelada al paisatge i al paisanatge. Impossible desxifrar este tipus de gastronomia sense vinclar-la a les marjals albuferenques, als cultius hortofructícoles de les terres de vora mar, als productes d’una costa generosa amb peixos, mariscos i mol·luscos. D’altra banda, tampoc es pot deixar de banda l’esperit emprenedor dels marenyers i les marenyeres a l’hora de portar a taula eixos mateixos productes que pesquen, cacen o cultiven amb tècniques ancestrals que han passat de pares a fills i que constitueixen el moll de l’os d’una especial manera de viure i sentir la mediterraneïtat.

Les condicions climàtiques i el sòl arenós són ideals per al cultiu de tomaques, pimentons, creïlles, cebes, albergines i cogombres que, juntament amb les faves, la bajoqueta (bobby o de trencar) i les carxofes representen una base sòlida per a elaborar un ample receptari d’arrossos, fideuaes, calderetes, gaspatxos, allipebres, espardenyaes i collonis.

Es pot completar el viatge, amb les carns i embotits de les botigues de proximitat: llonganisses, blanquets, botifarres de ceba o les sobrassades de carn per a l’orseta, al costat d’altres talls de carn i peces d’animals que ens poden ajudar a completar el rebost. Pollastre, conill i costella, no en tenim tots a casa, i eixa és la paella canònica per estes terres.

QUÈ ENS FA ÚNICS?

En primer lloc, cal incidir en la qualitat d’un terreny arenós, on es practica el minifundi des de temps immemorials, la qual cosa dona lloc a una producció de vegetals i hortalisses de la Mediterrània elaborats de manera artesanal. Llauradors professionals que han dut endavant la cultura hortícola dels seus pares, sense renunciar a la innovació i les bones idees.

Al Mareny, es troben, en opinió dels experts, algunes de les tomaques més saboroses i singulars de la Comunitat Valenciana, si bé han hagut també altres productes com el pimentó, els melons, les albergines o les creïlles els productes vehiculars amb els quals es pretén identificar una gastronomia autòctona i variada.